دریافت کافئین در بارداری

مطالعات اخیر نشان داده است، احتمال سقط جنین و یا تولد نوزادانی با وزن غیرطبیعی در مادرانی که بیشتر از ۱۵۰ میلی گرم کافئین در روز را از طرق مختلف جذب کرده اند، بیشتر است.
برخی مدارک نشان می دهد خوردن بیش از حد کافئین رشد جنین را به تاخیر می اندازد. البته در بعضی موارد هنوز رابطه ای بین خوردن این ماده و به دنیا آمدن نوزادان ناقص و نارس به دست نیامده، اما از آنجا که اکثر این مشکلات به کافئین ربط پیدا کرده است، انجمن رژیم غذایی آمریکا به منظور اطمینان بیشتر، به زنان باردار توصیه کرده که عاقلانه است مصرف این ماده را به کمتر از ۳۰۰ میلی گرم در روز کاهش دهند.
مقدار میانگین کافئین موجود در یک فنجان قهوه حدود ۲۰۰ میلی گرم و یک فنجان چای ۱۰۰ میلی گرم است.
طی مطالعه‌ای که در مرکز مطالعات کایسر در آمریکا انجام شده، مشخص شده مصرف بیش از ۲۰۰ میلی ‌گرم کافئین در روز، در ماه‌های اول بارداری، می ‌تواند احتمال سقط جنین را افزایش دهد.
این مطالعه تنها به نقش قهوه اشاره ندارد، بلکه میزان کافئین مصرفی روزانه را مورد بررسی قرار داده است. کافئین می‌ تواند در نوشیدنی‌های مختلف وجود داشته باشد، از جمله در چای، نوشابه‌های کولادار ، نوشابه‌های موسوم به ” نوشابه های انرژی ‌زا” و همچنین شکلات.
بنابراین نتایج این بررسی، باید در مورد همه این نوشیدنی‌ها و خوراکی‌ها، تعمیم داده شود. هم ‌اکنون مراکز ارائه استانداردهای غذایی، مانند اداره استاندارد تغذیه‌ای انگلستان، میزان کافئین مجاز مصرفی برای زنان باردار را، ۳۰۰ میلی‌ گرم اعلام کرده‌اند و تصریح شده که مقادیر کمتر از این برای زنان باردار هیچگونه خطری ندارد. این میزان کافئین تقریباً معادل ۴ فنجان متوسط قهوه معمولی است.
از آنجا که احتمال سقط جنین، به خصوص در ماه‌های اول، بسیار زیاد است، به همه زنان باردار توصیه می‌ شود در این دوره تا آنجا که ممکن است از مصرف نوشیدنی‌های کافئین دار اجتناب کنند.
در مطالعه جدید مقادیر کمتر هم خطرناک توصیف شده، چنانکه مجریان آن می‌ گویند مطالعاتشان نشان داده احتمال سقط جنین در بین زنانی که تا هفته بیستم بارداری، ۲۰۰ میلی ‌گرم کافئین دریافت می ‌کردند، ۱۵ درصد بود، در حالی که این رقم در بین سایرین، ۱۲ درصد بود و با افزایش میزان کافئین دریافتی، احتمال سقط جنین نیز تا ۲۵ درصد بیشتر می‌ شد.
بر اساس مطالعات گوناگونی که پیش از این انجام شده بود، مشخص شده که کافئین از جفت عبور می ‌کند و به جنین می ‌رسد. با این حال اثر آن در کاهش رشد جنین هنوز اثبات نشده و حتی در برخی مطالعات رد شده بود، به عنوان مثال، مطالعه‌ای که سال ۲۰۰۳ در مؤسسه تحقیقاتی کارولینسکای سوئد و با همکاری دانشگاه “اوپسالا” انجام شده بود، تأثیر کافئین و قهوه را بر کاهش رشد جنین رد کرده بود.
با وجود دقت و جامعیت این مطالعه خاص، باز هم اداره استانداردهای تغذیه‌ای انگلستان اعلام کرده که قصد ندارد در محدوده مجاز مصرف کافئین برای زنان باردار تجدید نظر کند. به گفته کارشناسان این اداره، برای تعیین استانداردهای تغذیه‌ای، باید مطالعات متعدد صورت بگیرد تا فایده محدودیت‌های بیشتر، روشن‌تر شود.
اما همان‌طور که اشاره شد، این مطالعه جدید، که در آخرین شماره نشریه “بیماری‌های زنان و زایمان آمریکا” منتشر شده، هشدارهای جدی‌ می ‌دهد.
به گفته این محققان، از آنجا که احتمال سقط جنین، به خصوص در ماه‌های اول، بسیار زیاد است، به همه زنان باردار توصیه می‌ شود در این دوره تا آنجا که ممکن است از مصرف نوشیدنی‌های کافئین دار اجتناب کنند.

دریافت کافئین در بارداری